Ta i trä - Åhlin & Ekeroth

Ta i trä

Träprojekt

Vi är byggare. Trä har alltid varit en viktig del av vår vardag och glädjande nog börjar materialet ta allt större plats i våra projekt. För visst känns det bra ända in i själen att bygga med ett naturligt material som binder koldioxid genom hela sin livscykel och som dessutom ger en renare och trevligare arbetsmiljö med mindre buller och färre transporter.

Det skakar vi gärna hand på!

Vi är väldigt glada att allt fler av våra beställare skakar hand på att de vill ha trä som bärande material i sina byggnationer. Precis som vi har de insett att en något högre materialkostnad betalar sig i längden i form av rejäla miljövinster.

Gäddan, Björkalund 2 och Dynamiken

Under 2022 färdigställde vi på uppdrag av Bronsfastigheter, projekt Kv Gäddan, ett flerfamiljshus med trästomme och träfasad vid Strömmen i Norrköping. I samma stad blev vi under 2022 även klara med HSB brf Björkalund 2 där vi på uppdrag av HSB Östra byggde 45 klimatsmarta lägenheter med stomme av KL-trä. I Ebbepark i grannstaden Linköping kunde vi med stolthet överlämna det spektakulära 6-våningshuset Dynamiken i. Huset är vår beställare Sankt Kors första byggnad helt i trä och ingår i Ebbeparks testbäddsprogram där den bland annat ska stämmas av mot certifieringen NollCO2 och följas upp utifrån såväl klimatnytta som ekonomi. Totalt beräknas koldioxidpåverkan för stommen minska med 79 procent jämfört med konventionell byggteknik.

Valla Berså blev startskottet

Redan hösten 2016 började vi inse att något var på gång att hända i byggbranschen. Det var då Lindsténs fastigheter gav oss förtroendet att bygga Valla Berså – Linköpings första flerbostadshus i massivträ. Beställarens målsättning var tydlig. Fastigheten skulle vara rund, rymma 69 lägenheter samt två butikslokaler och en restaurang, vara så klimatsmart som möjligt och leva upp till ”Nära Noll Energihus, Sunda Hus och Miljöbyggnad”. Låt oss i efterhand konstatera att det inte bara var den runda formen som blev en utmaning i ett av våra roligaste och mest lärorika projekt någonsin. Ett projekt som inte bara var kul utan som även gav en indikation att hållbara material, hållbara byggmetoder och långsiktig hållbarhet är något som efterfrågas bland våra beställare i Östergötland.

Vi har fått träsmak

Med Valla Berså i bagaget hade vi verkligen fått träsmak, ja smak på att bygga stort med trä alltså. Vilken tur för oss att träprojekten inte lät vänta på sig. I september 2019 slutbesiktades vår totalentreprenad av en faluröd träkyrka på Furulid utanför Motala. En byggnad som i december samma år nominerades till Östergötlands arkitekturpris. Våren 2021 flyttade de första familjerna in i HSB brf Björkalund 1 i Norrköping. Ett projekt som omfattade total 44 lägenheter fördelade på två klimatsmarta flerfamiljshus i fyra plan (och som nu fått sin fortsättning i HSB brf Björkalund 2). I samma veva färdigställde vi om- och tillbyggnaden av en gammal industrilokal i Tannefors, Linköping till 4000 kvm toppmoderna kontorslokaler med bjälklag och ytterväggar av korslimmat massivträ (KL-trä).

Peppar, peppar!

Den spännande utvecklingen av trä som ett modernt och hållbart byggmaterial har bara börjat. Vi som kan trä och älskar att jobba med stora träbyggen håller alla tummar att trenden håller i sig. Peppar, peppar, ta i trä!

ETT URVAL AV VÅRA TRÄPROJEKT:

» Valla Berså, Linköping
» HSB brf Björkalund, Norrköping
» Kv Verkstan i Ebbepark, Linköping
» Furulid, Motala
» Kv Gäddan, Norrköping
» Magasinet J02 Kv Dynamiken i Ebbepark, Linköping
» Fina klimatvinster i J02 Magasinet – kontorshuset av trä

Samarbeten och forskning för en hållbar framtid

Vi är sedan 2019 anslutna till den nationella färdplanen ”Fossilfri konkurrenskraft: Bygg och anläggningssektorn”, aktiva medlemmar i Cleantech Östergötland och Östergötland Bygger Klimatneutralt (ÖBKN) samt deltagare i forskningsprojektet Timber on Top som handlar om förtätning genom på-/tillbyggnader med bio­baserade prefabricerade byggsystem. Läs gärna mer om vårt hållbarhetsarbete och ta del av vår senaste hållbarhetsredovisning.