Det runda huset Valla Berså

Nybyggnad av Linköpings första flerbostadshus med stomme av massivträ

På uppdrag av Lindstén Fastigheter AB har vi byggt Valla Berså, det ”runda huset” med fasader av cederträ vid Johannesborgsparken i Linköping. En 5-vånings hyresfastighet som rymmer 69 lägenheter om 1–3 RoK, butikslokal och restaurang med uteservering i gatuplan samt ett källarplan med bil-/cykelparkering. Huset är Linköpings första flerbostadshus med stomme av massivträ och det är byggt utifrån byggherrens höga mål kring hållbarhet och energieffektivitet.

Lindsténs visste tidigt att de ville bygga huset i massivträ. Samtidigt insåg de att arkitekt Bengt Winells förslag med en rund byggnad hade många fördelar när det kom till att skärma av både bostäderna och parken från trafiken på Malmslättsvägen. Frågan var om den runda formen skulle gå att bygga med trästomme.

”När vi kunde konstatera att det skulle gå att genomföra projektet rent byggtekniskt valde vi att satsa på trä. Vi förstod att det skulle bli en utmaning, inte minst för vår entreprenör, men hållbarhetsperspektivet är jätteviktigt för oss och materialet har så många miljövinster. I kombination med solceller, passivhusteknik samt en geoenergianläggning för energieffektiv värme och kyla ger det oss en byggnad som visar mycket stor omtanke om sin omvärld.”

Peter Lindstén, ägare, Lindstén Fastigheter AB

Valla Berså Åhlin & Ekeroth

Valla Berså Åhlin & Ekeroth

”Valla Berså har varit ett annorlunda och speciellt projekt för oss. Vi är givetvis vana att bygga miljövänligt. Men att få jobba med trä i den här omfattningen har hittills varit få byggare förunnat i Linköping. Vi är väldigt glada och tacksamma över att Lindsténs vågade satsa på den runda formen och stommen av massivträ. Projektet har varit lustfullt och lärorikt från A till Ö.”

Carl Johan Danckwardt-Lillieström, Projektchef, Åhlin & Ekeroth Byggnads AB

Valla Berså Åhlin & Ekeroth

I samband med Halloween 2017 lät vi, tillsammans med Lindsténs, belysa husets fasader med orange ljus. Ett kul sätt att uppmärksamma att intäckningarna precis hade monterats ned.

Valla Berså Åhlin & Ekeroth

Läs mer om Valla Berså »