Kvarteret Gäddan

Bronsfastigheter valde trästomme i Kvarteret Gäddan

Ett unikt och hållbart flerfamiljshus med bästa läge vid Strömmens vatten i Norrköping – så kan projekt Kvarteret Gäddan kort beskrivas. Men det finns mycket mer att berätta om detta bygge. Inte minst om hur det gick till när beställaren Bronsfastigheter och entreprenören Åhlin & Ekeroth i tidigt skede tillsammans fattade ett viktigt beslut. Här ska byggas hållbart i trä!

Bygget drog i gång hösten 2021 men redan 2019 kontaktade beställaren Bronsfastigheter byggföretaget Åhlin & Ekeroth. I tidigt skede ville man bolla tankar, ta fram skisser och göra kalkyler i samverkan med en kunnig entreprenör. Åhlin & Ekeroths projektchef Maria Hellström berättar att det var under denna kreativa process som idén att bygga i trä föddes:

– Bronsfastigheter visste att vi gjort flera projekt just i trä och lyssnade på vårt förslag att byta betong mot en stomme av KL-trä. Valet har fallit väl ut och alla är supernöjda med resultatet.

Maria Hellström, Åhlin & Ekeroth

Det stora trähuset med det fina läget vid promenadstråken längs Strömmen blev en snackis i Norrköping redan under byggtiden. Nyfikna blickar kunde i januari 2022 följa stommontaget där de stora ”träpusselbitarna” i rask takt kom på plats. Att det går fort att montera trästomme är en av materialets många fördelar. Att det är ett närproducerat och miljösmart material som är lätt och tyst att bygga med är några av de andra.

Den snabba stomresningen gav tidsvinster i projektet. Redan i november 2022 stod husets fem exklusiva ägarlägenheter klara för inflyttning. På kort tid har Bronsfastigheter och Åhlin & Ekeroth skapat ett modernt hållbart hus med villakänsla och extra allt så som soliga terrasser, braskaminer, solpaneler, specialdesignade golvsocklar, foderlösa karmar, fiskbensparkett, Kolmårdsmarmor och Marrakechplattor.

PROJEKTINFO
Färdigställt: 2022
Projektort: Norrköping
Beställare: Bronsfastigheter
Arkitekt: Moment Arkitekter
Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan
Yta: Ca 700 kvm (BOA)
Kontaktperson: Maria Hellström