Skidåkare i världsklass ger oss värdefulla träningstips

Inom Åhlin & Ekeroth Byggnads AB har vi en uttalad nollvision gällande olyckor på arbetsplatsen och sjukdom p.g.a. ohälsosam arbetsbelastning. Som en del av vårt arbetsmiljö- och hållbarhetsarbete tar vi nu ytterligare ett steg för att nå nollvisionen. Nyligen inledde vi ett samarbete med den framgångsrika elitskidåkaren Ida Dahl som via videoklipp med träningstips ska inspirera medarbetarna till skadeförebyggande träning.

Hos oss på Åhlin & Ekeroth pågår ständigt en rad olika aktiviteter och åtgärder med syfte att minska såväl arbetsplatsolyckor som arbetsrelaterade skador och sjukdomar. Gemensamma idrottsaktiviteter, friskvårdbidrag, återkommande hälso- och arbetsmiljöundersökningar, uppmuntran till uppvärmning på byggarbetsplatserna och till egen träning samt chefsutbildningar kring hantering av ohälsa är några exempel. Vår HR-generalist Anna Thörnow berättar gärna mer om hur vi inom Åhlin & Ekeroth hela tiden söker nya vägar för att nå vår viktiga nollvision.

– Ja, många av våra medarbetare har ett tufft och fysiskt krävande arbete. Även om det idag finns smarta hjälpmedel som underlättar på våra byggen så är den egna kroppen det absolut viktigaste ”verktyget” i arbetet. En resurs väl värd att vårda och hålla i trim. Träning gör dig även piggare och mer fokuserad vilket minskar risken för olyckor i arbetet. Samarbetet med Ida Dahl är ett nytt grepp som förhoppningsvis kan inspirera till enklare träning som går att få in i livspusslet.

Foto: Åhlin& Ekeroth

Ida tillhör världstoppen inom långlopp

Ida Dahl, ursprungligen från Mantorp men idag bosatt i Östersund, är en av landets mest lovande längdskidåkare inom långlopp. Förra vintern kom hon trea i Vasaloppet och totaltvåa i den internationella långloppscupen Visma Ski Classics för att bara nämna några av hennes meriter. Vid sidan om sin elitsatsning och heltidsstudierna till civilingenjör inom industriell ekonomi kommer hon nu alltså spela in träningsvideos för byggnadsarbetare. Men vad har skidåkning med bygg att göra?

– Det sägs att längdskidåkning är en av de sporter som kräver mest träning i såväl kvantitet som kvalitet för en lång och framgångsrik karriär. Här ser jag paralleller till byggbranschen där det säkert finns många yrken som sätter kroppen på prov. Jag kommer att fokusera på övningar som är enkla att genomföra och som kan vara extra nyttiga för just byggnadsarbetare, men som alla givetvis kan ha nytta av, säger Ida Dahl optimistiskt.

Foto: privat

Alla kan vara med

Eftersom Ida publicerar sina videos på vår Facebook-sida  under hashtaggen #hållbarabyggare kan alla som vill ta del av hennes träningstips.

– Att minska antalet arbetsplatsolyckor samt arbetsrelaterade skador och sjukdomar är en hållbarhetsfråga och angelägenhet för hela byggbranschen. Kan vi bidra genom att dela med oss av Idas kloka träningsråd så är det bara kul, konstaterar Anna Thörnow.

Häng med och kom i byggform – Se Idas första träningstips här!