Peter Stråhlin kan bli Årets Byggchef 2021

Peter Stråhlin är chef för affärsområdet Bostad inom Åhlin & Ekeroth Byggnads AB. Han började på företaget 2002 och har hunnit vara såväl arbetsledare som produktionschef och projektchef. Men det är i sin nuvarande roll som affärsområdeschef som Peter nu nominerats till det nationella branschpriset Årets Byggchef 2021. I dagarna avslöjades de sex finalisterna och till Peters förvåning och kollegornas glädje finns han, som enda östgöte, med bland de utvalda.

Det är branschtidningen Byggvärlden som tillsammans med branschföreningen Byggcheferna sedan 2010 arrangerat tävlingen Årets Byggchef. Nomineringen är öppen för alla och vägen till priset går via jurybedömningar i två steg utifrån de fem kriterierna: Ledarskap, säkerhet, etiskt agerande, förnyelse och lönsamhet. Stor vikt läggs också vid referenser som ska kunna bekräfta att finalisten, utifrån kriterierna, är en chef som är skicklig på att driva en byggprocess, för såväl kunder som det egna företaget och medarbetarna.

Det är en mycket förvånad Motala-bo som via arbetskamraterna på Åhlin & Ekeroths huvudkontor i Linköping nås av nyheten att han gått till final i den stora tävlingen.

– Jag har ingen aning om vem som nominerat mig och att jag gått till final kom som en total överraskning. Just nu jobbar jag med ett tiotal byggprojekt i olika skeden samt med budget och affärsplaner inför 2022 så det här med branschtävlingar är väl inget jag går och tänker på dagligdags. Men visst är det smickrande och kul att någon tycker att jag är en hygglig chef. Och lite spännande är det ju såklart, tillstår en i sammanhanget lite blygsam Peter Stråhlin med glimten i ögat.

Åhlin & Ekeroths VD Göran Lundström är däremot inte alls särskilt förvånad över att Peter anses vara en av landets bästa byggchefer.

– Det är inte jag som nominerat Peter men jag är väldigt glad att någon klarsynt person gjort det. Han är en utmärkt ledare och en mycket omtyckt kollega som förtjänar såväl uppskattning som fina priser. Att han nyfiket och engagerat driver på för förnyelse och hållbarhet inom branschen, inte minst inom området att bygga stort med trästomme, gör honom till en mycket värdig finalist. Nu viftar vi lokalpatriotiskt med Östgötaflaggan och håller alla tummar att Peter går hela vägen i finalen.

Intervju med Peter och ytterligare information om tävlingen hittar du på byggvarlden.se

Foto ovan: Therese Persson