Känn trädoften i Björkalund!

Luktar det inte lite mer trä än vanligt ute i det nya lummiga bostadsområdet Björkalund i Norrköping? Jo, men visst är det så och vi tar gladeligen på oss skulden. Efter färdigställandet av HSB brf Björkalund 1 bygger vi nu, på uppdrag av HSB Östra, ytterligare två fina flerbostadshus med stomme av korslimmat massivträ och fasader av trä. HSB brf Björkalund 2 blir granne med sin ”systerförening” och tillsammans kommer de fyra trähusen utgöra en inbjudande entré till det skogsnära bostadsområdet.

De två nya husen rymmer totalt 45 bostadsrätter om 1–4 RoK och projektet rullar på i bra tempo. Inte helt självklart då stora träbyggen innebär både nya tillvägagångssätt och utmaningar. Våra erfarenheter och kunskaper från bygget av HSB brf Björkalund 1 och andra liknande träprojekt, som exempelvis Valla Berså i Linköping, hjälper oss dock att undvika fallgroparna. Numera vet vi till exempel exakt hur vi ska göra för att få upp stommen så snabbt och effektivt som möjligt och hur fukten i trät ska hanteras. Det är skralt med YouTube-manualer inom området så det är en himla tur att vi har så skickliga, vetgiriga och kreativa medarbetare. 

För tillfället jobbar vi med fasadarbeten och lägenhetsutformning i det ena huset och schaktstammar i det andra. Strax efter nyår tar målarna plats på bygget och framåt oktober/november 2022 ska allt stå klart för de första lägenhetsägarna att flytta in.

Vi är enormt glada och stolta över att få bidra med vår kunskap och hantverksskicklighet i detta trevliga och hållbara bygge där tung, bullrig och grå betong bytts ut mot ett lättare, tystare och ljusare naturmaterial. Stort tack till samtliga medarbetare, leverantörer och samarbetspartners för ett grymt bra jobb så här långt och till HSB Östra för att ni väljer hållbart och lokalproducerat från Åhlin & Ekeroth – Länets byggare i Östergötland!