”Jag fattade inte hur bra jag trivdes, förrän jag slutade.”

Att våga prova nya saker gör att man ständigt utvecklas. Det är en av anledningarna till att Richard var varmt välkommen tillbaka efter det att han valt att byta jobb. Men låt oss ta det från början.

Efter att ha gått en eftergymnasial utbildning till snickare började Richard som lärling på Åhlin & Ekeroth, för drygt 11 år sedan. Han letade då efter ett stabilt och pålitligt företag som förstod vikten av att ta lärlingssystemet på allvar och på sikt vilja erbjuda honom en fullbetald anställning.

Hur var det att komma in som vuxenlärling hos Åhlin & Ekeroth?

─Jag hade sedan tidigare en bra känsla för Åhlin & Ekeroth och var envis när jag sökte praktik. Jag ringde faktiskt och tjatade mig till ett projekt om sex veckor och fick glädjande nog en lärlingsanställning efter det. Jag fick till och med hjälp med att komplettera min teoretiska utbildning för att förbättra mina förutsättningar framåt. Hur bra och tryggt som helst och tydliga bevis på att jag hamnat på ett schysst företag. Jag jobbade först som snickare på byggservice och sedan några år på entreprenadsidan, där jag också blev fast anställd.

Men nyfikenheten på annat lockade?

─ Efter en tid kändes det spännande med något nytt och när jag blev tillfrågad om att bygga villor för ett nystartat företag nappade jag och sa upp mig från Åhlin & Ekeroth. Jag ångrade mig ganska snart. Det var så mycket jag saknade, allt från den egna förrådsservicen till vänligheten, värmen och hjälpsamheten. Jag fattade verkligen inte hur bra jag trivdes på Åhlin & Ekeroth, förrän jag slutade. Jag tog mod till mig, sökte mig tillbaka och fick ett lika gott mottagande den gången som alla andra gånger. Jag fick börja på byggserviceavdelningen och här stannar jag gärna kvar.

Skulle du tipsa någon om att jobba här?

─ Alla dagar i veckan! Det är ett riktigt bra företag att vara på. För att verka i en ganska konservativ bransch tycker jag att vi är väldigt moderna. Åhlin & Ekeroth jobbar med hållbarhet, strävar efter att anställa fler tjejer och är riktigt bra på personalfrågor bland annat. Stämningen mellan oss kollegor är härlig, man kan inte älska alla – men jag är faktiskt uppriktig förtjust i de flesta jag känner på jobbet. Vi har stor frihet att ta eget ansvar, möjlighet att prova olika arbetsuppgifter och vi yrkesarbetare uppmuntras att vara med även i projektering och planering av jobb. Det är kul att kunna använda både händer och huvud på jobbet och det får man på Åhlin & Ekeroth.

NAMN: Richard Axelsson
TITEL: Snickare
BOR: Linköping
PÅ ÅHLIN & EKEROTH SEDAN: 2011