Lysande milstolpe för Valla Berså

Ett stenkast från Stora Torget växer det fram, Linköpings första flerfamiljshus med stomme av massivträ. Med sin runda form väcker Valla Berså redan nyfikna blickar. Mot slutet av denna vecka passeras en milstolpe i projektet när intäckningarna och byggställningarna mot Malmslättsvägen monteras ned. När den vackra cederträfasaden nu avtäcks blir det ännu tydligare att detta är allt annat än ett vanligt hyreshus. Något som byggherren Lindstén Fastigheter AB och byggnadsentreprenören Åhlin & Ekeroth Byggnads AB väljer att uppmärksamma med en ljusinstallation under Allhelgonahelgen.

I kanten av Johannesborgsparken vid korsningen mellan Malmslättsvägen och Videgatan byggs just nu Valla Berså. En 5-vånings hyresfastighet som kommer att rymma 69 lägenheter om 1–3 RoK, butikslokal och restaurang med uteservering i gatuplan samt ett källarplan med bil-/cykelparkering. Husets runda form, byggherrens höga mål kring hållbarhet och energieffektivitet och det faktum att det blir Linköpings första flerbostadshus med stomme av massivträ har väckt mångas intresse. Inflyttning sker första kvartalet 2018 och redan nu väljer byggherren Lindstén Fastigheter AB och byggnadsentreprenören Åhlin & Ekeroth Byggnads AB att bokstavligen rikta strålkastarljuset på sitt bygge. Från fredag kväll 3/11 till måndag morgon 6/11 kommer cederträfasaden mot Malmslättsvägen lysa i orange färg, kanske likt en pumpa i höstmörkret.

Eva Lindstén och Peter Lindstén

– Nyfikenheten är stor kring projektet men många har kommenterat att man inte riktigt kan se hur huset ser ut. När byggställningarna nu tas bort blir det lättare att se och förstå vår vision om ett personligt och hållbart boende med stark karaktär. Därför känns det som en viktig milstolpe som är värd att belysa, säger Eva Lindstén, VD för Lindstén Fastigheter AB.

Carl Johan Danckwardt-Lillieström, foto: Karin Johansson

Även hos Åhlin & Ekeroth Byggnads AB tycker man att man nått en viktig punkt i byggprocessen.

– Det är alltid kul när byggställningarna monteras ned och jobbet kan fortskrida inför öppen ridå. Inte minst med det här projektet som är så pass annorlunda och speciellt för oss. Vi är givetvis vana att bygga miljövänligt. Men att få jobba med trä i den här omfattningen har hittills varit få byggare förunnat i Linköping, konstaterar Projektchef Carl Johan Danckwardt-Lillieström.

Valla Berså, foto: Anders Sandell

Lindsténs visste tidigt att de ville bygga huset i massivträ. Samtidigt insåg man att arkitekt Bengt Winells förslag med en rund byggnad hade många fördelar när det kom till att skärma av både bostäderna och parken från trafiken på Malmslättsvägen. Frågan var om den runda formen skulle gå att bygga med trästomme. Peter Lindstén, bolagets ägare berättar mer:

– När vi kunde konstatera att det skulle gå att genomföra projektet rent byggtekniskt valde vi att satsa på trä. Vi förstod att det skulle bli en utmaning, inte minst för vår entreprenör, men hållbarhetsperspektivet är jätteviktigt för oss och materialet har så många miljövinster. I kombination med solceller, passivhusteknik samt en geoenergianläggning för energieffektiv värme och kyla ger det oss en byggnad som visar mycket stor omtanke om sin omvärld.