Equmeniakyrkan på Furulid

Nybyggnad av kyrka vid Varamon

En varm faluröd famn som sträcker sig mot himlen och varsamt finner sin plats i naturen. Ja så kan den beskrivas, den nya träkyrkan på Furulid som med sitt spetsiga torn, många vinklar, taknivåer och högresta fönster har hittat sitt alldeles egna uttryck. Med hållbarhet och tillgänglighet som främsta ledstjärnor har vi, i nära samverkan med byggherre och arkitekt, skapat en inbjudande samlingsplats i natursköna omgivningar vid Varamons strand.

Alla kyrkobyggen är unika och med sina 700 kvadratmeter, röda träfasader och elva meter höga torn är denna kyrka inget undantag. Församlingen har som byggherre varit mycket delaktig genom hela byggprocessen, från idé till invigning. Som en naturlig del av projektgruppen har de haft många önskemål, krav och idéer kring utformning och akustik. Ett sådant önskemål var att kyrkans tekniska installationer skulle byggas in och döljs på ett sådant sätt att de inte gör anspråk på kyrkorummet. Därför har bland annat skrymmande ventilationskanaler placerats under grundplattan och tilluftsrör/ventiler gömts i den fasta inredningen. Med församlingens breda verksamhet av kyrkoaktiviteter, café, camping och uthyrning var det även av stor vikt att skapa flexibla rum och smarta lokaler med många olika användningsområden.

Att jobba med naturliga material som trä och sten har fallit sig självklart inom projektet. Inte bara ur ett hållbarhetsperspektiv utan även för att byggnaden ska passa i omgivningarna och erbjuda en rofylld inomhusmiljö. Med hänsyn till byggnadens karaktär och funktion har vi tillsammans hittat de material och innovativa lösningar som tagit oss fram till det gemensamma målet – en kyrka som är öppen och tillgänglig för alla.

Sveriges Arkitekter Östergötland nominerade projektet till Östergötlands arkitekturpris 2019.

Läs gärna mer om projektet i vårt nyhetsarkiv:

Herregud, vilket bygge!
Bygget av träkyrkan i Furulid väcker intresse/a>
Agora och Furulid nominerade till arkitekturpris

PROJEKTINFO
Färdigställt: 2019
Projektort: Motala
Beställare: Frikyrkoförsamlingen Equmeniakyrkan Motala
Arkitekt: Per Dockson, Dockson Arkitekter
Entreprenadform: Totalentreprenad
Yta: 700 kvm
Kontaktperson: Magnus Welin Harrström