Bonava väljer länets mest aktiva byggare

Åhlin & Ekeroth bygger redan åt beställare som HSB Östergötland, JM AB, Byggnads AB L E Lundberg, Riksbyggen ek. förening, Sankt Kors Fastighets AB, Region Östergötland och Bostadsstiftelsen Platen. Nu kan vi lägga till ännu en stor aktör i kundboken. I dagarna blev det klart att norra Europas ledande bostadsutvecklare Bonava väljer oss för nyproduktionen av 164 hyresrättslägenheter med underjordiskt garage i Linköpingsstadsdelen Södra Ekkällan.

Med flest byggstarter under perioden 2016–2017 rankades Åhlin & Ekeroth Byggnads AB nyligen som det mest aktiva byggföretaget i Östergötland av branschtidningen Byggvärlden och bevaknings-/analystjänsten Sverige Bygger. Nu har vi tecknat avtal med en ny kund och stärker därmed ytterligare vår position i länet. På uppdrag av norra Europas ledande bostadsutvecklare Bonava ska vi uppföra två hus med totalt 164 hyresrättslägenheter om 1-3 rum och kök i Södra Ekkällan i Linköping. Uppdraget som ligger i storleksordningen 118 miljoner kronor omfattar även ett underjordiskt garage och ett miljöhus i direkt anslutning till fastigheten.

– Vi är mycket stolta och glada över att ha vunnit denna utförandeentreprenad i anbudskonkurrens med flera av landets största byggföretag. Det är alltid spännande att inleda samarbete med en ny kund och vi ser mycket fram emot att få börja bygga på uppdrag av ett stort, expansivt och nytänkande företag som Bonava.

Peter Stråhlin, affärsområdeschef Bostad, Åhlin & Ekeroth

Byggstart för de två nya husen, som tillsammans utgör kvarteret Elittruppen, är planerad till september 2018 med preliminär inflyttning från våren 2020. Lägenheterna får hög standard med till exempel parkettgolv och helkaklade badrum. Projektet är Svanenmärkt vilket innebär att husen byggs med sunda materialval, får en låg energiförbrukning och erbjuder en hälsosam inomhusmiljö.

Något som sticker ut lite i produktionsmetoden är att badrummen prefabriceras i fabrik. De levereras helt färdigställda och lyfts likt lådor in i betongstommen. I princip behöver det bara anslutas till el, vatten och ventilation för att vara fullt fungerande våtutrymmen. När det gäller just våtrum är metoden ny för oss på Åhlin & Ekeroth men olika typer av prefab är vi vana vid sedan tidigare projekt.

– Vi har jobbat med många andra prefabricerade byggelement och det brukar gå smidigt. Nu ser vi bara fram emot möjligheten att skaffa oss erfarenhet inom just prefab-badrum. Att hela rum kan byggas i fabrik utan att slutprodukten upplevs som ett modulhus är en spännande branschutveckling.

Peter Stråhlin, affärsområdeschef Bostad, Åhlin & Ekeroth

 

Illustration: Winell & Jern arkitekter
Foto: Karin Johansson