Castellums fastighet Bägaren 5 på Luntgatan 30 i Norrköping.

Vi renoverar kontorshus på uppdrag av Castellum

Fastigheten Bägaren 5 med adressen Luntgatan 30 i Norrköping har stått tom en längre tid. Nu har fastighetsägaren Castellum skrivit avtal med Åhlin & Ekeroth Byggnads AB om en omfattande kontorsanpassning inför framtida uthyrning.

Foto: Åhlin & Ekeroth

Det stora ljusgula tegelhuset, som har sin ena kortsida mot Kungsgatan och ena långsidan mot Norrtullsrondellen, byggdes 1984 och omfattar ca 6 450 kvm. Redan 2021 genomförde fastighetsägaren Castellum en invändig rivning och byggnaden är i dagsläget i stort sett stomren. Nu ska sjuvåningshuset genomgå en omfattande kontorsanpassning och på nytt fyllas med liv.

Castellums fastighet Bägaren 5 på Luntgatan 30 i Norrköping.
Fastigheten har ett centralt läge vid Kungsgatan och Norrtullsrondellen i Norrköping.

En god hållbarhetstanke

Åhlin & Ekeroth Byggnads AB har valts som totalentreprenör för såväl projektering, planering och genomförande utifrån beställarens programhandling, interna riktlinjer och ramprogram.

Delar av entréplan och hela plan ett renoveras enligt så kallad stopp-standard där kommande hyresgäst färdigställer ytorna. Resterande våningsplan totalrenoveras till inflyttningsklara kontorslokaler och samlingsytor.

– Jättekul att vi får Castellums förtroende att renovera detta ikoniska hus med attraktivt läge vid Norr Tull och affärsstråket Kungsgatan. Äldre byggnader som denna har ofta många kvaliteter och en gedigen stomme. Det finns en god hållbarhetstanke i att vårda, bevara och utveckla det befintliga i stället för att riva och bygga nytt konstaterar Mattias Pehrsson, Affärsområdeschef på Åhlin & Ekeroth.

Castellums fastighet Bägaren 5 i Norrköping. Ena långsidan mot Norrtullsrondellen i Norrköping.
Husets gedigna stomme är värd att utveckla för framtiden.

Förändringarna blir störst på insidan

Det är framför allt invändigt som de största förändringarna kommer att ske men vissa utvändiga åtgärder kommer att genomföras i samband med renoveringen. Bland annat kommer arkaderna i markplan byggas-/glasas in samtidigt som husets takterrass byggs ut.

– Ja, huset har som sagt stått tomt ett tag men nu är äntligen läget rätt att ta nästa steg i byggnadens historia. Vi vet att många undrat vad som ska ske med fastigheten så det känns väldigt bra. Åhlin & Ekeroth har stor erfarenhet av liknande projekt och vi ser fram emot ett smidigt och givande samarbete under byggtiden, säger Patrick Heddini, Projektchef på Castellum.

Ena hörnet av Castellums fastighet Bägaren 5 vid Norrtullsrondellen i Norrköping.
Arkaderna i markplan kommer att byggas/glasas in.

Med omgående byggstart planeras fastighetens två nedre våningar vara överlämningsklara i mars 2025 medan resterande våningsplan ska stå färdiga för inflyttning i slutet av augusti samma år.

FAKTA

Beställare: Castellum
Byggentreprenör: Åhlin & Ekeroth Byggnads AB
Uppdrag: Renovering/Kontorsanpassning
BTA:  7 400 kvm
Entreprenadform: Totalentreprenad
Planeras färdigställt: Plan 0-1 mars 2025, plan 2-6 aug 2025