En livsviktig julgåva till Ukraina

När vi under en av våra större ombyggnationer i Norrköping hittade en mackapär som visade sig vara ett nästintill oanvänt reservkraftaggregat fick vår hållbarhetskonsult Helena Helgegren från Sweco en idé. ”Är det inte sådana här som de behöver i Ukraina? Kan vi inte skänka den dit!?!”. Sedan var bollen i rullning.

I projektet där vi jobbar aktivt med återbruk samt val av lösningar och produkter som minskar våra CO2-utsläpp/klimatavtryck blev det en febril aktivitet. Fungerar aggregatet? Hur ska vi få ut det? Vem ska transportera det till Ukraina? Vilka kan ta emot det på plats? Frågorna var många men alla som på något sätt kunde bidra med kunskaper, kontakter och resurser var genast på tå och ställde upp till hundra procent.

Snabbt etablerades en kontakt med Väderstad AB. De har redan har ett hjälpprojekt igång där elverk som skänks från lantbrukare i Sverige transporteras till företagets dotterbolag ca 20 mil söder om Kiev. Och jodå, visst kunde Väderstad transportera även detta jätteaggregat via sin ordinarie transportkedja.

I torsdags lyfte kranföraren ut det stora aggregatet medan vi på Åhlin & Ekeroth byggde en transportlåda. I fredags, dagen före julafton, lastades det livsviktiga paketet på Alltransports lastbil som rullade iväg mot Väderstad för omlastning och fortsatt resa mot Ukraina.

Väl framme kommer elverket tas om hand av de engagerade medarbetarna på Väderstads dotterbolag som ser till att elverket kommer på plats där det behövs som mest. Vi har fått veta att ett reservkraftaggregat i denna storlek främst går till sjukhus och till de hem där man tar hand om föräldralösa barn.

Stort tack till samtliga Åhlin & Ekeroth-medarbetare och alla ni andra som bidragit i arbetet: Sweco, Väderstad AB, Alltransport, Hagarot, Structor m fl! Behovet är stort i vinterkylan och visst känns det bra att vi tillsammans kan göra en liten insats för de människor som just nu har det helt ofattbart svårt.

Våra tankar går i dessa tider till det Ukrainska folket.