Åhlin & Ekeroth bygger passivhus i jätteformat

Energieffektiva hus ligger i tiden. Inte minst s.k. passivhus som genom att tillvarata den värme som avges från människor, belysning och vitvaror inte behöver någon ytterligare värmekälla. Det vet Östgötaföretaget Åhlin & Ekeroth Byggnads AB som genomfört flera lyckade passivhusprojekt under senare år. Men då har det handlat om villor och radhus. Nu väntar en betydligt större utmaning. Bolaget har just skrivit avtal med Region Östergötland gällande uppförandet av Tinnerbäckshuset. En helt ny byggnad på över 24 000 kvm inom Universitetssjukhuset i Linköping, som med passivhusteknik ska bli en av landets energisnålaste sjukhusbyggnader.

Arkitektskisser Tinnerbäckshuset, foto: Sweco

Tinnerbäckshuset byggs i två etapper om ca 15 000 kvm respektive 9 000 kvm vardera. Avtalet mellan Åhlin & Ekeroth Byggnads AB och Region Östergötland omfattar båda etappernas grundläggning och utvändiga stomkompletteringar samt allmänna arbeten och platsledning. Ordersumman ligger kring 200 miljoner kronor och projektet genomförs som s.k. samverkansentreprenad där beställaren och entreprenören arbetar tätt tillsammans för att uppnå bästa möjliga resultat. Stefan Fredriksson, Fastighetsutvecklingschef inom Region Östergötland berättar mer om samarbetet:

Stefan Fredriksson, foto: Oskar Lurén

– Vi har goda erfarenheter från tidigare samverkansprojekt med Åhlin & Ekeroth Byggnads AB inom den pågående utvecklingen av Framtidens Universitetssjukhus i Linköping. De har gedigen vana av stora entreprenader i sjukhusmiljö och kompletterar väl den kunskap vi själva kan bidra med. Därför kommer Åhlin & Ekeroth utöver de praktiska byggmomenten även kunna utgöra en del av bygg- och projektledningen under processen.

Arkitektskisser Tinnerbäckshuset, foto: Sweco

Tinnerbäckshuset kommer att samla all psykiatrisk vård, beroendevård samt habilitering under samma tak. Byggnaden i upp till åtta plan blir inte bara stor utan även energisnål. Huset byggs i enlighet med kraven för passivhuscertifiering och för miljöcertifieringen Miljöbyggnad nivå silver. Målet är en byggnad med extremt lågt behov av köpt värme, el och kyla samt bra dagsljusinsläpp och ett behagligt inomhusklimat.

Rickard Piehl, foto: Karin Johansson

– Vi ser verkligen fram emot ännu ett projekt i samverkan med Region Östergötland. Att tillsammans få möjligheten att bygga ett passivhus i detta jätteformat är en stimulerande utmaning, säger Åhlin & Ekeroths Projektchef Rickard Piehl.