Utbildning pågår. Män och kvinnor sitter med datorer och papper vid ett konferensbord.

Nu kan vi ännu mer om klimatförbättrad betong

Åhlin & Ekeroth Byggnads AB stärker sitt hållbarhetsarbete genom utbildningsinsats om klimatförbättrad betong.

Vi har nyligen genomfört en lyckad utbildningssatsning som omfattade cirka 80 produktionsledare, projektchefer, kalkylatorer och inköpare inom organisationen. Syftet med utbildningen var att ytterligare öka kunskapen om klimatförbättrad betong och därigenom stärka Åhlin & Ekeroths förmåga att möta de ökande lagkraven och kundernas förväntningar på hållbart byggande. Genom att välja resurssnåla konstruktionslösningar och rätt betongklass för ändamålet samt verka för en ökad andel klimatförbättrad betong i våra projekt, siktar vi på att minska utsläppen från betonganvändning med 15 % per affärsområde fram till 2025.

Klimatförbättrad betong som en nyckel till minskad klimatpåverkan

Att minska vår klimatpåverkan är centralt för Åhlin & Ekeroth, och att använda klimatförbättrad betong i byggprojekten är ett viktigt steg mot att uppnå våra klimatmål. Denna betongtyp, som genererar betydligt lägre koldioxidutsläpp vid tillverkning jämfört med traditionell betong, blir allt vanligare i företagets projekt. Under våren 2024 har klimatförbättrad betong använts i hela nio projekt, vilket tydligt visar på det ökade intresset och engagemanget för hållbara byggmaterial såväl inom organisationen som från våra beställare.

Tre medarbetare från Åhlin & Ekeroth Byggnads AB arbetar med att gjuta betongplatta för Rejmes nya bilanläggning i Norrköping.
Klimatförbättrad betong har använts i många av våra projekt under 2024. Foto: FotograFia

Arbetar tillsammans mot uppsatta mål

För att säkerställa att vi har rätt kompetens och verktyg att arbeta med klimatförbättrad betong, genomförde vi på Åhlin & Ekeroth fyra utbildningstillfällen under juni månad. Utbildningen fokuserade på både de tekniska och miljömässiga aspekterna av att arbeta med denna typ av betong. Deltagarna fick också praktisk erfarenhet genom workshops där betongberäkningsprogrammet HETT användes för att simulera och optimera produktionen.

Vår hållbarhetschef Helena Helgegren samt projektcheferna Maria Hellström och Joakim Hedsköld som ledde utbildningen, betonade vikten av att hela organisationen arbetar tillsammans för att nå de uppsatta klimatmålen. Även betongleverantörerna Skanska och Heidelberg Materials deltog som inbjudna experter på två utbildningstillfällen var för att dela med sig av sina värdefulla kunskaper.

Person från Skanska står framför en projektorduk och pratar om klimatförbättrad betong. En kursdeltagare från Åhlin & Ekeroth Byggnads AB syns i bild.
Representanter från betongindustrin deltog som experter under utbildningarna. Foto: Åhlin & Ekeroth

De bästa materialen och metoderna

Under utbildningen diskuterades bland annat de unika fördelar och utmaningar som klimatförbättrad betong medför inom exempelvis värmeutveckling, hållfastighetsutveckling, torktider och bearbetbarhet. Vi pratade även om klimatförbättrad betong i relation till exponeringsklasserna och uttorkning samt att den generellt är tätare men mer diffusionsöppen.

Mot dessa aspekter pratade vi också om vikten av att välja de bästa materialen och metoderna utifrån det specifika projektets förutsättningar. Det är inte enbart genom att byta till klimatförbättrad betong som vi får ner koldioxidintensiteten. Att i tidigt skede välja en resurssnål konstruktionslösning och inte använda högre betongklasser än konstruktionens olika delar kräver är också viktigt.

Pionjärprojekt i Norrköping med nivå 4 betong

Bland de nio byggprojekt med klimatförbättrad som vi genomförde under våren sticker gjutningen av ett nytt golv hos Returpack i Norrköping ut som ett spännande pionjärprojekt.

Gjutningen var den första inom Åhlin & Ekeroth med nivå 4-betong, vilket innebär en koldioxidreduktion på hela 40 procent. Produktionsledare Andreas Sköld, som ledde arbetet, beskriver projektet som både utmanande och lärorikt:

”Vi har aldrig tidigare arbetat med nivå 4-betong, men det känns väldigt bra att vara pionjärer inom detta område. Vi ser fram emot att utvärdera projektet och lära oss mer om både de tekniska aspekterna och miljövinsterna.”

Ny betong jämnas till med en raka.
På Returpack i Norrköping har Åhlin & Ekeroth för första gången gjutit ett golv med nivå 4-betong. Foto: FotograFia

Fortsatt fokus på hållbarhet i alla projekt

Åhlin & Ekeroth fortsätter att arbeta aktivt med att, i dialog med beställare och leverantörer, integrera hållbara lösningar i alla våra projekt för att minska vår klimatpåverkan. Utbildningsinsatsen och användningen av klimatförbättrad betong är viktiga steg på vägen mot att nå företagets mål att minska utsläppen från betonganvändning.

Medarbetare från Åhlin & Ekeroth Byggnads AB på utbildning. Sitter vid ett konferensbord med blickarna riktade mot en PowerPoint-bild.
Cirka 80 produktionsledare, projektchefer, kalkylatorer och inköpare inom Åhlin & Ekeroth har deltagit i utbildningen. Foto: Åhlin & Ekeroth

Vid halvårsavstämningen av våra betongmål kunde vi konstatera att vi på företagsnivå minskat koldioxidintensiteten (kg CO2/m3 betong) för fabriksbetongen med 20 % under våren, jämfört med hela år 2023 berättar Göran Lundström, vd för Åhlin & Ekeroth:

”Minskningen beror dels på många projekt med naturligt lägre betongklasser och dels på att vi har gått framåt i användningen av klimatförbättrad betong. Vi är stolta över det stora miljöengagemang som finns inom hela organisationen samt hos våra beställare och leverantörer. Med gemensamma insikter och insatser kan vi tillsammans skapa en mer hållbar byggindustri.”