Bilden visar en stor betongform till ett betongfundament som Åhlin & Ekeroth ska gjuta på uppdrag av Tekniska verken i Linköping. Man kan se byggnadsarbetare utföra armeringsarbeten inne i den stora formen.

Betongfundament i storformat vid Gärstadverket

Just nu händer det stora grejer på Gärstadverket vid E4:an utanför Linköping. Här skapar nämligen Tekniska verken en ny högteknologisk automatiserad anläggning för avfallssortering. Vi på Åhlin & Ekeroth Byggnads AB har fått förtroendet att skapa några riktiga bjässar till betongfundament inom detta projekt.

Till den nya anläggningen behövs en bandgång som transporterar utsorterat brännbart avfall till värmepannorna. Högt upp i luften ska det stora bandet gå, men vi som fått uppdraget att bygga dess fundament håller oss på marknivå, eller som bilderna visar, en liten bit under jord.

Två byggnadsarbetare från Åhlin & Ekeroth i orangea varselkläder utför armeringsarbete inuti en stor gjutform vid Gärstadverket som syns i bakgrunden.
Gjutformen till det största betongfundamentet ”sväljer” en imponerande mängd armering.

Stort som en trerummare med högt i tak

Det är sannerligen inga småplintar vi jobbar med. Nej, här behövs det rejäla pjäser. Det största fundamentet kan storleksmässigt närmast jämföras med en mindre trerummare med högt i tak. Vad sägs om 70 kvm yta, 2,70 m högt och en betongvolym på ca 190 kubikmeter!

Ett grusat område med 6 st pålar som sticker upp ur gruset. Detta är förberedande arbete inför det betongfundament som Åhlin & Ekeroth ska gjuta vid Gärstadverket på uppdrag av Tekniska verken.
Nästa fundament är färdigpålat och väntar på sin tur.

Till allmän beskådan vid E4:an

På de tre fundament som vi producerade redan under sommaren har den nederländska leverantören Banzo redan hunnit montera upp de första delarna av bandgången. Det pågående projektet går inte att missa för den som kör förbi på E4:an.

KORTA FAKTA OM ANLÄGGNINGEN

Beräknas stå klar och sättas i drift under sommaren 2025 och blir först i landet med att sortera ut fem olika material ur hushållsavfall; plast, papper, kartong, två olika sorters metaller och matavfall.

– Minskade koldioxidutsläpp: cirka 77 000 ton per år
– Byggnadens storlek: 8 000 kvadratmeter
– Årlig materialåteranvändning: cirka 200 000 ton
– Mängd bearbetat avfall i timmen: cirka 40 ton

Läs gärna mer på tekniskaverken.se.