Renoveringen av Gamla Folkets Hus i Motala

– Ett historiskt landmärke bevarat för framtiden

Gamla Folkets Hus i Motala, en av landets äldsta och mest kulturhistoriskt betydelsefulla Folkets Hus-byggnader, har genomgått en omfattande renovering under ledning av oss på Åhlin & Ekeroth.

Byggnaden, som uppfördes 1907 och sedan 2015 är skyddad av både stora och lilla Q-märkningen, hade under många år drabbats av allvarliga fuktskador och strukturellt slitage. Renoveringen har genomförts med största omsorg och respekt för byggnadens historiska karaktär, vilket resulterat i att denna arkitektoniska juvel nu är i bättre skick än på decennier.

Pågående takbyte på Gamla Folkets Hus i Motala.
Takbyte pågår under intäckningarna. Här syns tydligt skillnaden mellan den gamla rötskadade råsponten till höger och den nya friska till vänster.

Beställarens behov
Motala kommun, som förvärvade Gamla Folkets Hus 2014, stod inför en rad utmaningar med den dåvarande byggnadens skick. Det ursprungliga plåttaket, som hade läckt under flera år, hade orsakat omfattande rötskador i både tak, fasad och konstruktion. Dessutom hade tidigare felaktiga renoveringar, som användningen av plastfärg på fasaden, bidragit till ytterligare skador då fukten inte kunde andas ut genom väggarna. Byggnaden hade inte bara drabbats av ytliga skador, utan också djupgående problem som påverkat dess bärande strukturer.

Blottlagda bärande strukturer i Motala Gamla Folkets Hus takkonstruktion.
Bärande strukturer i byggnadens takkonstruktion hade fuktskador som behövde åtgärdas.

Eftersom det är en byggnadsminnesmärkt byggnad ställde Länsstyrelsen och byggnadsantikvarien strikta krav på att all renovering skulle genomföras med tidstypiska metoder och material, vilket gjorde projektet till en unik utmaning. Motala kommuns mål var att bevara byggnadens kulturhistoriska värde och säkerställa att den återigen kunde användas för både offentliga tillställningar och föreningsändamål. För detta krävdes ett noggrant och långsiktigt renoveringsarbete.

Svartvit bild som visar Motala Gamla Folkets Hus som det såg ut år 1908.
Motala Gamla Folkets hus är sedan 2015 byggnadsminnesmärkt med både lilla och stora Q-märkningen. Bilden från 1908 visar det stiliga huset i nybyggt skick.

Vad vi gjorde
Renoveringsprojektet delades in i två etapper för att kunna hantera de omfattande skadorna och samtidigt säkerställa att alla kulturhistoriska krav uppfylldes.

Etapp 1 – Takbyte och konstruktionsarbeten: Det ursprungliga plåttaket, som hade läckt på flera ställen, byttes ut i sin helhet. Under arbetet upptäcktes omfattande rötskador i råsponten, vilket ledde till att hela takets konstruktion behövde förstärkas. Ett nytt tätskikt installerades, och den nya fjälltäckningen lades med tidstypiska metoder och material. Dessutom behövde stora delar av husets syllstock bytas ut, vilket innebar att byggnaden tillfälligt lyftes för att säkra dess strukturella integritet.

Kollage med tre bilder som visar olika aspekter av renoveringen av Motala Gamla Folkets Hus.
Omfattande rötskador krävde mer omfattande åtgärder än förväntat.

Etapp 2 – Fasad, fönster och dörrar: Efter takbytet påbörjades renoveringen av byggnadens fasad och detaljer som fönster och dörrar. Den gamla plastfärgen som tidigare hade använts på fasaden togs bort manuellt, i enlighet med Länsstyrelsens direktiv, och ersattes med traditionell linoljefärg som tillåter huset att andas och skyddar mot framtida fuktskador. Samtliga fönster och dörrar restaurerades och återställdes till sitt ursprungliga skick.

Man i orangea varselkläder och röd skyddshjälm putsar på en gammal takfönsterkarm på Motala Gamla Folkets Hus.
Noggrannhet samt tidstypiska metoder och material har präglat det långsiktiga renoveringsarbetet.

Hur vi gjorde det
Att renovera en K-märkt byggnad innebär särskilda krav och ett nära samarbete med kommunen, byggnadsantikvarien och Länsstyrelsen. Tillsammans säkerställde vi att varje del av arbetet utfördes enligt de strikta riktlinjer som gäller för byggnader med kulturhistoriskt värde.

Interiörbild från Motala Gamla Folkets Hus.
De anrika lokalerna i Motala Gamla Folkets har en härlig rymd och atmosfär som anses kulturhistoriskt viktig att bevara.

Material och metoder: Alla åtgärder, från takets fjälltäckning till renoveringen av fönster och fasad, utfördes med noggrant utvalda material och traditionella metoder. För att säkerställa att renoveringen överensstämde med husets ursprungliga konstruktion användes specialtillverkad spik, och alla arbeten utfördes för hand, utan moderna maskiner, för att uppfylla Länsstyrelsens krav.

Fönsterdetalj från nyrenoverade Motala Gamla Folkets Hus.
Stor vikt och omsorg har lagts på varje detalj i det omfattande renoveringsarbetet.

Strukturella utmaningar: Under projektets gång stötte vi på flera oväntade problem, bland annat djupgående rötskador i takstolar och syllstockar, vilket gjorde att delar av byggnaden behövde förstärkas och lyftas. Trots dessa utmaningar kunde vi, genom ett tätt samarbete med både kommunen och de antikvariska myndigheterna, säkerställa att renoveringen genomfördes enligt plan och utan att påverka byggnadens ursprungliga utseende.

Resultatet
Renoveringen av Gamla Folkets Hus är nu slutförd och byggnaden har återfått sin forna prakt. Taket, fasaden och de bärande konstruktionerna har återställts med respekt för byggnadens ursprungliga design, och med noggrant valda material som säkerställer att huset kommer att stå emot tidens prövningar i många år framöver.

Takdetalj från nyrenoverade Motala Gamla Folkets hus. Plåttak med fjälltäckning lagd med tidstypiska material och metoder.
Taket har återfått sin karaktäristiska fjälltäckning och är redo att stå emot framtidens väder och vind.

Motala kommun har nu återigen möjlighet att hyra ut byggnaden till föreningar och privatpersoner, och tack vare den omsorgsfullt utförda renoveringen kan Gamla Folkets Hus återigen spela en viktig roll som mötesplats och kulturellt centrum i Motala.

Bildkollage som visar nyrenoverade Motala Gamla Folkets Hus 2023.
Med varsam hand har vi tillsammans återställt Motala Gamla Folkets hus till dess forna glans och färgprakt.

Vi på Åhlin & Ekeroth är väldigt stolta över att ha bidragit till att bevara detta historiska landmärke för framtida generationer.

PROJEKTINFO
Färdigställt: 2023
Projektort: Motala
Beställare: Motala kommun
Entreprenadform: Totalentreprenad
Yta: 900 kvm takyta